phone 0343 41 58 26 phone info@mondzorgdoorn.nl

Veelgestelde vragen

Hieronder vind u een aantal veelgestelde vragen met antwoorden hierop.

Inschrijven

Hoe kan ik mij inschrijven en patiënt worden?
U kunt zich veilig en gemakkelijk online inschrijven of door telefonisch contact met ons op te nemen.
Kan ik mijn gehele gezin inclusief kinderen ook inschrijven?
Ja, uw gehele gezin welkom. Wij behandelen kinderen van alle leeftijden, volwassenen en ouderen.

Afspraak

Wat neem ik mee naar mijn eerste afspraak?
Wij vragen u tijdens de eerste afspraak een geldig identiteitsbewijs en uw verzekeringspas mee te nemen.
Hoe lang moet ik van te voren aanwezig zijn?
We adviseren patiënten altijd om 5 à 10 minuten voor de afspraak aanwezig te zijn. Indien u te laat bent voor uw afspraak is er de kans dat wij u niet meer kunnen behandelen. U moet dan een nieuwe afspraak maken.
Waar kan ik parkeren?
Rond de omgeving van de praktijk zijn verschillende mogelijkheden om gratis uw auto te parkeren.

Algemeen

Wanneer heeft u een controle nodig?
Het is verstandig om regelmatig uw mond te laten controleren door de tandarts. Op deze manier kunnen (beginnende) problemen tijdig worden herkend. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Er wordt aanbevolen om elke 6 tot 12 maanden een afspraak in de praktijk te maken voor een controle. Ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert namelijk niet alleen uw tanden en kiezen, maar kijkt ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld uw tong, lippen of (wang)slijmvliezen.
Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts gaan?
Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle, vóór de tweede verjaardag. U kunt uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.
Hoe vaak moeten kinderen langs komen voor controle?
Er wordt aangeraden om minimaal elke 6 maanden een controle uit te voeren bij kinderen. Dit komt omdat de voedingsgewoonte, poetsgedrag en gebitsontwikkeling bij kinderen snel kunnen veranderen. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
Is elektrisch poetsen beter dan poetsen met een handtandenborstel?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel. De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.
Is het nodig om na het poetsen een flossdraad, rager of tandenstoker te gebruiken?
40% van uw tandoppervlak zit tussen uw tanden. Daar kunt u met uw tandenborstel dus niet bij. Om de plaque daar weg te halen, is het aan te raden om na het poetsen te flossen, ragen of stoken. Op deze manier houd u uw tandvlees gezond en verkleint u de kans op het ontstaan van cariës (tandbederf).
Wat is het verschil tussen een (paro)preventie-assistente en een mondhygiëniste
Zowel een paro(preventie)assistent als een mondhygiënist zijn professionals in de tandheelkunde die betrokken zijn bij de preventieve zorg van het gebit, maar er zijn verschillen in hun opleiding, verantwoordelijkheden en taken. Paro(preventie)assistent: Opleiding: Een paro(preventie)assistent heeft doorgaans een opleiding gevolgd op mbo-niveau. Deze opleiding richt zich op taken met betrekking tot de preventieve zorg en mondhygiëne. Taken: De paro(preventie)assistent ondersteunt de tandarts bij de uitvoering van preventieve behandelingen, zoals het reinigen van gebitten, het aanbrengen van fluoride, het geven van voorlichting over mondhygiëne en het assisteren bij tandheelkundige ingrepen. Bevoegdheden: De paro(preventie)assistent werkt onder supervisie van de tandarts. Ze voeren taken uit die binnen hun competentie vallen, maar meer complexe taken, zoals het stellen van diagnoses, behoren tot de verantwoordelijkheid van de tandarts. Mondhygiënist: Opleiding: Een mondhygiënist heeft een vierjarige hbo-opleiding afgerond aan een erkende hogeschool. De opleiding is gericht op het voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen en het bevorderen van mondgezondheid. Taken: Mondhygiënisten zijn bevoegd om zelfstandig te werken en voeren taken uit zoals het uitvoeren van gebitsreinigingen, het behandelen van tandvleesaandoeningen, het geven van voorlichting over mondhygiëne, en het maken van röntgenfoto’s. Ze spelen vaak een belangrijke rol bij de behandeling en preventie van parodontitis. Bevoegdheden: Mondhygiënisten hebben een bredere bevoegdheid dan paro(preventie)assistenten en kunnen zelfstandig diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren op het gebied van mondgezondheid. In het kort komt het erop neer dat een paro(preventie)assistent werkt onder supervisie van een tandarts en zich vooral bezighoudt met ondersteunende taken in de preventieve zorg, terwijl een mondhygiënist een meer gespecialiseerde opleiding heeft genoten en bevoegd is om zelfstandig mondhygiënische behandelingen uit te voeren, inclusief de behandeling van tandvleesaandoeningen.
Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt?
De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (het ‘haakje’). Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Cariës (gaatje) ontstaat vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling. Deze plekken zijn moeilijk te onderzoeken met blote ogen. Om cariës vroegtijdig te ontdekken, is het aanbevolen om elk twee tot drie jaar controlefoto’s (bitewings) te maken, vaak tijdens een periodieke controle. Röntgenfoto’s worden ook gemaakt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is, en of er een ontsteking in het kaakbot zit. Bij kinderen worden röntgenfoto’s gemaakt om te kunnen zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn.
Is het schadelijk om röntgenfoto’s te maken?
Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico’s van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
Ik gebruik medicijnen. Moet ik dit doorgeven?
Geef je medicijnengebruik en alle soorten medicijnen door aan de tandarts. Weet je niet precies welke medicijnen je allemaal gebruikt? Dan kun je een lijst opvragen via de apotheek en doorgeven aan de tandarts.

Kosten en betalen

Hoe kom ik erachter wat een behandeling kost?
Wij snappen dat u niet graag voor verborgen of onverwachte kosten staat. Daarom geven wij u voorafgaand aan uw behandeling bij de tandarts of mondhygiënist graag inzicht in de verwachte kosten. Na uw eerste afspraak en kennismaking in de praktijk kunnen wij u een kostenindicatie geven. Deze indicatie is afhankelijk van de staat van uw gebit en tandvlees en van eerdere behandelingen.
Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?
De kosten van de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Voor volwassenen zitten alleen het kunstgebit en het klikgebit (een ‘vast’ kunstgebit) in de basisverzekering. Overweeg daarom een aanvullende verzekering voor de tandheelkundige zorg te nemen. Neem de polisvoorwaarden goed door.
Welke tandartskosten worden vergoed door een aanvullende tandartsverzekering?
De meeste tandartsbehandelingen worden vergoed uit de aanvullende tandartsen verzekering, meestal voor 75% tot 100% tot een maximaal verzekerd bedrag per jaar. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Bij onduidelijkheden kunt u het beste navragen bij uw zorgverzekeraar.
Hoe kan ik betalen?
U ontvangt onze facturen via Infomedics. Als u voor tandheelkundige zorg verzekerd bent, stuurt Infomedics de factuur door naar uw verzekeraar ter declaratie. Voor het bedrag dat niet vergoed wordt door uw zorgverzekering ontvangt u rechtstreeks een factuur.
Wat is Infomedics?
In onze praktijk geven wij u graag alle aandacht en goede zorg. Daarom hebben wij het versturen en innen van onze rekeningen uitbesteed aan Infomedics. Infomedics is een professioneel en betrouwbaar bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Gegevens en voorwaarden

Hoe geef ik een adreswijziging door?
Dit kan telefonisch, per e-mail of per post aan ons doorgegeven worden.
Welke informatie worden opgeslagen in het patiëntendossier?
Voor een goede tandheelkundige behandeling is het noodzakelijk om van iedere patiënt een tandheelkundig dossier samen te stellen. Het tandheelkundig dossier bevat niet alleen aantekeningen over uw gebitstoestand, gegevens over de uitgevoerde behandelingen en verslagen van onderzoeken, maar ook medische gegevens zoals aandoeningen en medicijngebruik behoren in het dossier.
Hoe kan ik me uitschrijven?
Dit kan telefonisch, per e-mail of per post aan ons doorgegeven worden.